Jak se správně čepuje pivo : Pivnice Hnát – Havlíčkův Brod

Jestli chcete vědět, co znamená mít pivo v genech, zeptejte se výčepního Jakuba Šrubaře

Dříve jste jej mohli potkat třeba ve frýdecké hospodě U Datla, ale taky U Bobra v Raškovicích a dokonce ve Varšavě. Úspěchy však slavil i jinde. V prestižní soutěži Pilsner Urquell Master Bartender byl v letech 2011 a 2014 republikovým vicemistrem.

Teď je Jakub Šrubař nejčastěji k vidění v Nošovicích, kde provází pivovarem Radegast a působí také v tamní škole čepování. „Jinak se pohybuju opravdu po celé republice, a to s projektem Pivní akademie.

Péče o pivo v hospodách – Alfou omegou je čistota, správná teplota a vlhkost pivního skla. To vše se vždy projeví na kondici čepovaného piva. Základem správně ošetřeného piva je tedy čistá, mokrá a vychlazená sklenice. Pivo totiž nemá rádo teplotní skoky. Co se týká čepování, nejvíce o práci výčepního prozradí pěna. Například když pivo spadne do sklenice z velké výšky, ztratí na řízu a pěna bude mít velké bubliny, které pak mají větší povrchové napětí. A proto dříve praskají, čímž se ztrácí dříve pěna, tudíž i čerstvost a celková pitelnost. Opravdu tedy záleží na tom, jak pivo do sklenice dopravím a zda udělám všechno pro to, aby si ho pivař mohl vychutnat takové, jaké uvařili sládci v pivovaru.

Jak se správně čepuje pivo : Pivnice HnátHavlíčkův Brod – Šnyt, Hladinka a čepování piva na dvakrát.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=3-vJLG4ezW0[/embedyt]

Pivnice u Hnáta : V roce 1896 se rozhodl František Liška, chotěbořský stavitel a majitel pozemků na Horním městě požádat o vyjmutí luk z katastru zemědělské půdy a převést je na parcely stavební. Dne 10. prosince 1896 mu bylo vyhověno a pustil se 6. února 1897 do stavby dvou domů. Jeden č.p. 150 a druhý č.p. 149. V polovině roku 1897 dochází ke kolaudaci obou domů a Liška domy pronajímá. Dům č.p. 149 se rozhodne Liška převést dne 3. prosince 1903 smlouvou postupní své dceři Karle, provdané za kandidáta notářství v Německém Brodě Novotného. V té době je již v domě provozována činnost prodeje piva „přes ulici“. Karla dům za nájemné obvyklé pronajímá. Nejprve řezníku a uzenáři Kutlwašrovi, který zde svou činnost provozuje do konce roku 1911. K 1.1.1912 pronajímá dům německobrodskému pekaři Václavu Smejkalovi, ten si roku 1913 žádá o koncesi na hostinec a tuto také dostává. V roce 1917 Karla dům odprodává nájemci Václavu Smejkalovi. Ten se se svou ženou Antonií zadlužuje a za 28 000,- korun hostinec kupuje. V té době je již hostinec vyhlášeným a koncese se proto rozšiřuje na : 

Přechovávání cizinců, výčep piva, vína a vín ovocných, podávání pokrmů, výčep pálených lihových nápojů, podávání kávy, čaje, čokolády a jiného občerstvení a držení povolených her.

Z hostince se na čas stává hotel a zaměstnává již pět pomocníků. Rodina Smejkalova vlastní dům až do 9. dubna 1937 kdy prodává hostinec Marii Klofáčové, choti hostinského z rynku. V roce 1923 žádá rodina nájemce Jana Kocmana o povolení přestavby a z kuchyně se stává jídelna, přístavbou k původnímu domu vzniká sál a nástavbou patra obytné prostory. V té době se totiž Horní město-Kokořín rozrůstá a je třeba pro stavební dělníky a obyvatele nově postavených domů zajistit stravování a společenské centrum. V roce 1930 se pak ještě živnost rozšiřuje na prodej likérů a pochutin a přechází na syna Karla Kocmana. Dne 9.10.1931 však Karel umírá a živnost na čas přechází z dědictví na otce Jana. Ten pokračuje v úpravách a 17.6.1930 je superkolaudací vše schváleno a slavnostně otevřeno. 27.2.1939 právem vdovským přechází živnost na Marii, ta ji nezvládá a živnost jejich rodiny zaniká.

Rodina Klofáčů vkládá právo vlastnické na jednu polovinu domu Jarmile (správně Jaroslavě) Kobzové, která se dle oddacího listu 17. srpna 1946 přivdává. Dne 27. října 1955 pak druhou polovinu domu připisuje na základě kupní smlouvy Boženě Buňkové.

Pak už věci nabraly rychlý spád a rozhodnutím Okresního národního výbor je hostinec 10. listopadu 1960 znárodněn a správu nad ním přejímá Československý stát a Restaurace a Jídelny Havlíčkův Brod. Ty dosazují na provozování zaměstnance RaJ a o budovu se stará Domovní správa města Havlíčkova Brodu. Tato praxe trvá až do doby sametové revoluce.

V roce 1991 je budova hostince vrácena potomkům posledních majitelů a v témže roce je podepsána smlouva o pronájmu a provozování hostince se Zdeňkem Prodělalem, který zde hostinskou činnost provozuje až do současnosti.

Pivnice u Hnáta v Havlíčkově Brodě přivítala Jakuba Šrubaře vítěze soutěže Pilsner Urquell Master Bartender.

Sdílej:

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Translate »