Aleš Vencovský – Výroba nožů

Hledali jsme někoho, kdo v Havlíčkově Brodě nabrousí velice poškozený nůž! Ozvalo se nám několik zájemců a my vybrali Aleše Vencovského. Svěřili jsme mu nůž, který měl za sebou docela divokou minulost, aby opravil u nože ostří. Vše můžete posoudit sami na přiložených fotografiích, kde je nůž nafocen před a po!!

Aleš Vencovský – Jako spousta kluků na vesnici jsem začínal s nožem ze dřeva. Přibylo pár let a pokročil jsem k práci pilníkem a pilkou na železo. Na výrobu nože jsem si vystačil s kusem plechu a o tom, jak zpracovat ocel jsem neměl ponětí. V této době vzniklo pár zajímavých a skutečně ošklivých nožů a mačet. O většině už ani nevím, kde jsou. Následovaly první brusky, vrtačky, první kus nerezové oceli, první pokusy a první nezdary.

Dnes vyrábím pevné nože všech možných tvarů a ke všem možným účelům; buď podle vlastních nákresů, nebo podle toho, co si kdo přeje. Zvlášť rád vyrábím nože pro kuchaře, protože kuchař při celodenní práci ocení dobrý nůž, dále nože pro myslivce nebo dárky na zakázku s věnováním.

Čepele

Na výrobu čepelí používám jak nerezovou ocel, zvlášťě třeba na kuchyňské nože, kde je to nezbytné, ale i uhlíkové oceli. Z nerezových nejraději užívám švédskou práškovou ocel Elmax, kobaltovou N690, práškovou RWL-34, ale i levnější materiály, jako je třeba ocel AK-5. Veškerou nerezovou ocel nechávám odborně kalit ve vakuové peci za použití ochlazování dusíkem, aby byly maximálně využity vlastnosti těchto materiálů. Z uhlíkových ocelí používám nejvíce nástrojovou ocel 19.312, kterou můžete znát i jako O2 a nebo nástrojovou ocel D2 označovanou i jako K110.

Pokud hledáte někoho, kdo vám vyrobí nebo nabrousí nůž, kontaktujte Aleše. Team HBhistory doporučuje tohoto skvělého nožíře!

Galerie nože před:

Galerie nože po:

Galerie nožů od Aleše Vencovského:

 

Aleš Vencovský
Květinov 14, Havlíčkův Brod 580 01
Tel: +420 732 631 052
nozevencovsky@gmail.com
Web
Facebook

 

 

 

 

 

 

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »