Restaurace Na Ostrově: Kde se poctivá chuť Vysočiny snoubí s klidem řeky Sázavy
Vzpomínáte si na ty chvíle, kdy se touláte českou krajinou a najednou vás přepadne hlad? Ne ledajaký, ale ten pravý, cestovatelský. Hlad poctivý, který si žádá nejen dobré jídlo, ale i místo s duší. Přesně takový pocit mě přivedl do Havlíčkova Brodu, do míst, kde řeka Sázava líně obtéká malý ostrov a kde čas zdá se, plyne o něco pomaleji. Místní mi s úsměvem poradili: „Zajděte Na Ostrov, tam se dobře najíte.“ A tak začal můj malý kulinářský objev.
Oáza klidu v srdci města
Restaurace Na Ostrově není jen tak ledajaký podnik. Je součástí Kulturního domu Ostrov, místa s bohatou historií, které pamatuje tančírny i divadelní představení. Už při příchodu přes mostek máte pocit, že necháváte ruch města za zády. Vzduch voní řekou a zelení a vy vstupujete do světa, kde hlavní roli hraje pohoda.
Interiér restaurace je prostorný a vzdušný, s velkými okny, která nabízejí výhled. Není to žádná moderní výstřednost, ale poctivá česká restaurace, kde cítíte teplo domova. Hned u vchodu vás přivítá vůně čerstvě načepovaného piva a z kuchyně se linou lákavé tóny připravovaných pokrmů. Slyšíte cinkot příborů a tlumený hovor spokojených hostů, atmosféra je tu zkrátka přátelská a neformální.
Chuť Vysočiny na talíři
Jídelní lístek ctí tradici, ale nebojí se ani lehkých odboček do mezinárodní kuchyně. Mým cílem však bylo ochutnat něco ryze českého, něco, co by podtrhlo atmosféru tohoto místa. Volba padla na poctivý hovězí guláš s houskovým knedlíkem. A přátelé, to byla báseň. Maso se rozpadalo na jazyku, omáčka byla silná a plná chuti, přesně tak, jak ji vařily naše babičky. Každé sousto jsem si vychutnával a zapíjel ho douškem perfektně vychlazeného plzeňského piva z tanku, jehož říz byl dokonalou tečkou.
Kolega u stolu si dopřál smažený řízek přes celý talíř s lehkým bramborovým salátem a jeho spokojený výraz mluvil za vše. Z poledního menu na vedlejším stole lákaly francouzské brambory s uzeným masem, které voněly až k nám. Je vidět, že zdejší kuchyně sází na čerstvé suroviny a poctivou přípravu. Není to gastronomie oceněná michelinskými hvězdami, ale upřímná a chutná kuchyně, která vás zahřeje na těle i na duši.
Zastavení s historií
Jak jsem se později dozvěděl, samotné místo, kde dnes restaurace stojí, má za sebou zajímavou minulost. Před výstavbou kulturního domu zde stával Hotel Lázně, který, jak název napovídá, v 19. století nabízel léčivé koupele v železité vodě. Později sloužil různým účelům, ale genius loci tu zůstal. Je to místo setkávání, odpočinku a dobrého jídla už po generace. A to je na něm to nejkrásnější. Když sedíte na terase, posloucháte šumění řeky a vychutnáváte si skvělé jídlo, cítíte spojení s historií i přítomným okamžikem.
Restaurace Na Ostrově pro mě byla víc než jen oběd. Byl to zážitek, který propojil chuťové pohárky s příběhem místa. Je to ideální zastávka pro každého, kdo putuje Vysočinou a hledá nejen dobré jídlo, ale i chvíli klidu a autentickou atmosféru. Až vás tedy cesty zavedou do Havlíčkova Brodu, poslechněte mé rady a nechte se unést na Ostrov. Nebudete litovat.
Travel Box
Web: Pro aktuální informace, včetně jídelního lístku a otevírací doby, navštivte oficiální webové stránky: www.restauracenaostrove.cz
.
Doprava: Restaurace se nachází v Kulturním domě Ostrov na adrese Žižkova 3329, Havlíčkův Brod. Z centra města je to příjemná procházka. Pro motoristy je k dispozici bezplatné parkoviště přímo před restaurací.
Otevírací doba: Otevírací doba je orientační, doporučuji si ji před návštěvou ověřit na oficiálních stránkách. Obvykle je otevřeno od dopoledních hodin až do pozdního večera, v neděli bývá zavřeno.
Vstupné: Do restaurace se samozřejmě žádné vstupné neplatí. Ceny jídel jsou velmi příznivé a odpovídají kvalitě.
Tip na oběd: Určitě ochutnejte nějakou z českých klasik, jako je guláš, svíčková nebo poctivý řízek. Denní menu nabízí skvělý poměr ceny a výkonu. A nezapomeňte na tankovou Plzeň!
Rezervace: Zejména v době obědů a o víkendech může být plno, proto je dobré si místo rezervovat telefonicky. Kontakt najdete na webových stránkách restaurace.