Dva recepty na bramborové pivo

Máte rádi pivo a rádi byste ochutnali něco zvláštního, čím zaháněli žízeň už naši pradědové? Zkuste si připravit jedinečné pivo podle historických receptů na bramborové pivo z roku 1880.

Pivo z bramborů.

1. způsob.

Na 500 ltr. vezme se: 
350 klg. bramborů, 
60 klg. žlutého sladu, 
3 klg. chmele.

Brambory uvaří se v 700 ltr. vody a pak rozmačkají, načež se to smíchá se sladem, jenž byl v 60 ltr. vody v těsto upraven, a sice vařící; mladinky pak se vaří s chmelem. Když se odpaří na 600 ltr. přidá se 1½ klg. chmele a nechá se to kvasiti. 

2. způsob.

Vezme se 100 lib. zemčat, jež vaří se až změknou ; dříve však musí se oloupati. Potom rozmačkají se jemně dřevěnými palicemi, smíchají s 100 mázy vody a vaří v kotli pocínovaném až se z nich udělá řídká kaše.

Potom přidá se 8 lib. sladu z ječmene aneb pšenice a míchá se to pilně, i nechá ještě asi hodinu vařiti. Potom se to přikryje a nechá státi několik hodin, načež pomocí kohoutku spustí se mladinka do menšího kotle, vaří se a přidá 2 lib. chmele, pak se to procedí a ohřeje.

Na to přidá se asi půl mázu kvasnic k tomu a nechá se to kysati tak dlouho, až kvasnice klesají a vrchní kvasnice vystupují. Tyto kvasnice se se sběračkou seberou řádně, pivo se nalije do sudů a za krátký čas může se piti.

Původ historického článku:Sbírka nejnovějších receptů 1880, autor V.K.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »
Sdílej HBhistory